Симптоми

Коронавирусът засегна по-голямата част от света. Голям е и броят на хората, които са силно притеснени от заболяването. В последните дни броя на засегнатите в Европа драстично се увеличи, което от своя страна кара много наши сънародници да се притесняват за своето здраве. Необходимо ли е обаче при първото кихане, човек да се притесни, за евентуално заболяване от коронавирус или това може да се окаже една съвсем нормална настинка?

 За да не се всява излишна Паника е важно да бъде разграничено заболяването от настинка и грип от коронавирус. Всеки от нас е боледувал от стандартна настинка през живота си, като при тях симптомите най-често са свързани с хрема, болки в гърлото, както и обща отпадналост и общо неразположение. В много редки случаи се стига до тежки състояния, които засягат респираторната система. При новия коронавирус нещата не стоят точно така. По-големия брой от заболелите не разбират за болестта. При тях състоянието протича на практика безсимптомно. Те чувстват леко неразположение, без да е налична висока температура или друг симптом, характерен за настинка или грип. В рамките на седмица те се възстановяват. При такъв тип болни на практика заболяването от коронавирус протича незабелязано.

По-малкият брой пациенти, които главно са хора с придружаващи заболявания и предишни увреди на сърдечно-съдовата, дихателната или ендокринна система заболяването се развива доста по-бързо. Болните съобщават за суха кашлица, висока температура-над 38.5 градуса и затруднено дишане. Затрудненото дишане корелира със засягане на белия дроб. характерно за новия коронавирус е, че той директно засяга белия дроб и образува вирусна пневмония. При него не са характерни болки в гърлото и запушване на носа

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре