COVID-19

Новият коронавирус, тръгнал от Китай е класифициран от СЗО, като COVID-19. Досега той не е познат на човечеството, като вирус, способен да инфектира хора.

Той е и още неофициално известен като коронавирус на Ухан. Причинява остра респираторна болест. Това е причината за продължаващата епидемия в град Ухан, откъдето се смята че тръгва инфекцията с COVID-19. Началото и датира от края на 2019 година, от януари 2020 година голяма част от провинция Хубей в частност град Ухан са поставени под карантина. Геномното секвестиране на вируса показва, че това е позитивен, едноверижен РНК вирус.

Структурен срез на COVID-19

Какво ще рече РНК вирус?

Всеки биологичен вид съхранява информацията си за възпроизвеждане по определен начин. При вирусите това може да бъде под формата на ДНК или РНК. Така, те се възпроизвеждат в други организми и ги заразяват. Попаднал в човека, вируса прави трансформация от РНК в ДНК и по този начин заразява клетките.

Началните случаи на заразяване с корона вирус са свързани с голям животински пазар в град Ухан. Смята се, че вирусът води началото си от консумация на животни като змии, прилепи и други. Подробният анализ на коронавируса, дава връзка между COVID-19 и бетакоронавирусите при прилепите. Първата известни инфекция при хората се появява през декември 2019 година в Ухан, Китай. Смята се, че произхожда от заразено животно, което е консумирано от човек. Постепенно вирусът се разпространява във всички провинции на Китай. Около 20% от заразените с коронавирус развиват тежки усложнения. смъртността при този тип вирус е около 3%. Установено е предаване на вируса от човек на човек.

Коронавируса може да бъде разпространен главно чрез пряк, близък контакт при кихане и кашляне дори на разстояние от около 2 метра. Смята се, че болен в инкубационен период може да предава заразата. Според СЗО, това е и главната причина за разпространението на заразата. Доказани данни за заразяването с коронавирус и предаването му на здрави пациенти все още няма.

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре