30 заразени за последнто денонощие. Общият брой достигна 611

За последното денонощие броят на заразените лица е 30. Така общият достигна 611. Има и регистрирани нови излекувани пациенти. Общият брой на излекуваните, с две отрицателни проби по PCR методика в рамките на 24 часа, достигна 48.

Има и регистриран нов смъртен случай на болен с коронавирус. Става въпрос за 72 годишен мъж от Шумен с тежко придружаващо заболяване. Така общо починалите за страната станаха 24. Най-възрастният заразен с COVID-19 e на 90 години, а най-младият на 1. Има и още една положителна проба на медицинско лице. Става въпрос за 62 годишна лекарка, която не е имала контакт с пациенти.

Приключило е и скрининговото тестуване на първата група от полицейски служители и хора на “първа линия”. Главният здравен инспектор, Ангел Кунчев, поясни резултатите: “Имаме данни от изследваните 1016 души. Смятам, че те са представителна извадка. 1007 от тях са с отрицателен резултат. Двама имат положителни данни за антитела от прясна инфекция. 7 души са положителни за други антитела, но никой от тестуванитене не дава положителни проби и за двата вида”. Кунчев коментира още: “Изследването е интересно, защото ни дава картина на ситуацията. Тези 0,7% заразени означават, че активна циркулация на вируса в София не е налична. Това означава, че епидемията е под контрол. Ако продължим с мерките, тя ще може да остане с нисък интензитет на разпространение. Също така е ясно, че не можем да разчитаме на някакъв масов имунитет, който да ни пази”.

Професор Мутафчийски коментира и ситуацията с женските консултации и достъпа до болници: “Имахме среща с представители на Лекарския съюз относно имунизациите и женските консултации. Говори се за създаване на организация на “зелени коридори” за малки деца и бременни след Великден, както и за постепенното възстановяване на нормалния ритъм и дейността на болниците. “Не се знае колко време ще се борим с коронавируса, болниците трябва да се адаптират”.

Авторски публикации 58

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре