565 заразени с коронавирус, 24 заразени за последнито денонощие

За последното денонощие са регистрирани 24 нови случая на коронавирус инфекция за страната. Така общият брой на заразените достигна 565. Заразени са 320 мъже и 245 жени, в процентно отношение – 57% от заболелите са мъже, а 43% жени. Трима нови пациента са изписани от ВМА като излекувани. Това заяви проф. Мутафчийски на редовния брифинг на оперативния щаб.

16 от новите болни за деня са хоспитализирани. В София има 15 нови случая, 4 са постъпили в “Пирогов”, Александровска болница 1, “Токуда” – 3 за домашно лечение към момента. От центъра за спешна медицинска помощ има и нов случай. Общият брой на заразените медицински ратботници е 35. В останалата част от страната новите случаи на COVID-19 са както следва – Хасководвама пациенти – брат и сестра, на 33 и 34 години. Враца, Варна, Пещера, Пазарджик, Пловдив, Русе, Стара Загора и Сливен са с един нов регистриран случай.

17 годишният младеж, регистриран с COVID-19 преди няколко дни, е заразил 7 свои съученици. Професор Мутафчийски заяви, че събирането на групи се е доказало като начин за разпространяване на заразата: “Вече се вижда, че тези младежи, които се събират на тумби в София, са рискова група”.

Шефът на ВМА коментира и новините от Австралия за нов препарат срещу COVID-19: “Ефектът на този медикамент се изследва, но към този момент – само инвитро. Това значи, че се прави само в лабораторни условия, а не се тества на живи пациенти. Дадено е, че за 48 часа унищожава голяма част от вируса. Това изследване обаче все още е в начален стадий и за да се стигне до клинична употреба на въпросното лекарство, трябва да мине време. Медикаментът е наличен в целия свят, включително и в България. Страната ни има големи възможността за неговото производство”.

Професорът коментира и вчерашната му среща с Бойко Борисов: “Това, което обсъждахме с премиера, е актуалното състояние в България и има ли тенденция за промяна на мерките. Плод на тези обсъждания е и заповедта на министъра за фермерските пазари и всичко, свързано с животновъдство и растениенивъдство. И другото е достъпът до границите. Mного е рано да се говори за разхлабване на мерките. Със сигурност трябва да останат до Великден”.

Авторски публикации 58

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре