25 нови случая за страната. Общата бройка достигна 379. Първи случаи на зараза в Силистра

25 са новите случаи за последното денонощие, това съобщи професор Мутафчийски на редовния брифинг на оперативния щаб в министерски съвет, по-рано днес. Така общата бройка на заболелите достигна 379 души за страната. Вече има и регистрирани случаи на зараза в Силистра. Семейство, мъж и жена са първите заболели за общината.

Общият брой на излекуваните пациенти за страната е 17. Това са пациенти, при които са регистрирани две отрицателни проби в рамките на 24 часа. При 18 медици е установен COVID-19, като част от тях са се заразили по време на пътувания, а други най-вероятно по време на работа. Професор Мутафчийски коментира, че заразяването на медицински персонал по време на работа с коронавирус е обезпокояваща тенденция, но за жалост, тя не може да бъде избегната, тъй като се наблюдава във всяка една държава. Шефът на ВМА поясни, че в страната се прави всичко възможно за намаляване на заразения медицински персонал.

Професор Мутафчийски поясни, че разпределението по полове за заболяването е 57% мъже и 43% жени. Средната възраст на заболеваемостта е 46 години. От всички 379 заразени с коронавирус, 113 са хоспитализираните пациенти. 13 са в тежко състояние и са поставени на апаратна вентилация.

Носенето на маски на обществени места ще бъде с гратисен период за закупуването на ЛПС до 00:00 часа в събота. След този час, появата на обществени места, без маски, ще бъде наказуемо, поясни проф. Мутафчийски. Генералът коментира още: “Знаете, че има противоречиви версии за носенето на маски. СЗО по-скоро не препоръчва носенето на маски от здрави лица. Основните източници, които ползваме, за въвеждането на мерки, са Китай, Южна Корея, Израел и някои други големи държави. От Израел от снощи маските са задължителни”.

Шефът на ВМА разясни, че идеята за носене на маски на обществени места се води от желанието за избягване на още по-рестриктивни мерки, от наложените в момента:”Това е мярка, която ни отдалечава от още по-твърди такива. И ние имаме семейства и търпим същите мерки. Доста от предприятията, които изпаднаха в затруднено положение, изгубиха поръчките си, за да работят усилено по изработването на маски. И сега вече има такива, достъпни са”.

Авторски публикации 58

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре