Започва скрининговата диагностика на 1000 човека

От днес започва тестването за 1000 човека за изграден имунитет. При тях ще се прилагат различни тестове, които отчитат изградени антитела срещу коронавирус. След навлизането на вирус в човешки организъм имунната система се “запознава” с вирусната частица. Постепенно тя се специализира и изгражда антитела срещу новия патоген.

Този тип тестове не търси наличието на вирус във взетата проба, а антитела, т.е. имунен отговор. Изследването за антитела е важна част от следенето на епидемиологичните показатели. Чрез тях се събира информация за реалната бройка на преболедувалите коронавирус, както и за наличието на “стаден имунитет”.

Професор Мутафчийски поясни, че изследването на антитела се прави след минаване на пика на болестта. Затова и сега се прави малка контролна група от 1000 човека, при които ще се следи промяната в “напрегността” на имунитета срещу коронавирус във времето. Този тип тестове ще покаже и кога може да се “отблокира” държавата и хората да се върнат към нормалния си начин на живот. Избраните 1000-1200 човека ще бъдат от групи, контактуващи с много лица дневно – полицаи, шофьори в градски транспорт и дрги. Тестовете ще бъдат повторени на същата група от хора след определен период от време.

Авторски публикации 58

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре