15 излекувани от коронавирус. 354 са заразените за страната

Общият брой на заразените за страната достигна 354. Това съобщи професор Мутафчийски на редовния брифинг на 30.5.

От всички 354 заразени с коронавирус при 127 се е наложила хоспитализация. 13 от хоспитализираните са в тежко състояния е са на апаратна вентилация. 15 е броят на изписаните, излекувани пациенти. За излекувани се смятат пациентите, при които има две, последователни, отрицателни проби за коронавирус в рамките на 24 часа. Има и болни, които са изписани от болница, без две отрицателни проби, но в добро общо състояние. Те се изпращат за домашно лечение, за да се освобождават свободни легла за нови случаи.

От всички диагностицирани случаи, 200 са при мъже – 56%. Средната възраст на заразените с коронавирус в България е 45 години, а на смъртните случаи 66. Разпределена по градове заболеваемостта изглежда така: София 221, Пловдив 21, Бургас 14, Варна 17, Благоевград 10, Велико Търново 2, Габрово 2, Добрич 6, Кърджали 5, Кюстендил 2, Ловеч 1, Монтана 16, Пазарджик 7, Перник 5, Плевен 8, Сливен 4, Смолян 7, Стара Загора 2, Хасково 1, Шумен 3.

Професор Мутафчийски коментира състоянието в страната: “Няма нова област със случай на заразен. Имаме един пациент в Сливен, който е установен с COVID-19 след пътуване в Ню Йорк. Лично проверих вчера, в 8 от 10 аптеки има дезинфектанти. Проблемът с маските е съществен в глобален мащаб. Във Франция са поръчани 1 млрд. маски и няма. Изчерпват се предпазните облекла, има голям дефицит на тестове. Броят на болните в световен мащаб вероятно ще надхвърли 1 млн. души до сряда”.

Авторски публикации 58

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре