Общият брой на заболелите е 346, 13 са в тежко състояние.

След новите случаи за деня броят на заразените с коронавирус в България достигна 346. 125 са болните, при които се е наложила хоспитализация. Това обяви професор Мутафчийски на редовния брифинг на оперативния щаб. Професорът поясни още: “Смърните случаи са 8. След брифинга сутринта стана ясно, че е починала жена на 51 години в Благоевград. Интубираните в тежко състояние са 13. Имаме нови два случая на изписани. Така общият брой на изписаните е 14”.

“От Пещера двама са изписани за домашно лечение. Нямат отрицателни проби, но са с добри показатели. Днес са изследвани 276 проби, очакват се от референтната лаборатория и от Стара Загора”, заяви професор Мутафчийски.

“Тези, които са излекувани, се предполага, че са изградили имунитет, въпреки тревожните съобщения в научни списания за презаразени. При нас нещата са в началото и не стои въпросът за преместване на болни. Имаше успешен опит за преместване на болни, ние изразихме отношението си. Има си принципи за лечение. по-скоро биха се местили апарати”.

Професор Мутафчийски коментира и намаляващата средна възраст на смъртността в България: “Болестта протича тежко при всички възрастови групи. Специално за тези по-млади, които са починали, имаме логично обяснение – те са със странични заболявания – хипертония или с астма. Има 37-годишен мъж, който е интубиран в “Св. Анна”. Да не се изгражда в обществото мнение, че младите не се разболяват, напротив”.

Шефът на ВМА коментира и слухове около кризисната ситуация в Италия: “Четох скоро статия, в която се излседва смъртността в Италия и там се прокарва идеята, че там си умират по толкова и без коронавируса. Това обаче не е така. Връзка между коронавируса и смъртта е съвсем ясна. COVID-19 създава такива усложнения, които водят до смърт”.

Авторски публикации 58

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре