Експериментално лекарство дава оптимистични резултати в САЩ

Двама болни на апаратна вентилация са екстубирани след двудневно лечение с експериментален медикамент срещу ХИВ и рак

Лекарственият препарат сe тества за лечение на ХИВ и рак. По своята същност лекарството представлява моноклонално антитяло. Лекарственият препарат(leronlimab) се свързва с CCR5 рецепторите на Т-лимфоцитите и по този начин преди за навлизането на ХИВ вирусите в клетката. Така се спира възпроизводството на ХИВ, без да се нарушава естествената функция на имунните клетки.

В САЩ е направено експериментално лечение на двама пациента в тежко състояние, интубирани с leronlimab. За няколко дни болните са подобрили значително общото си състояние и са екстубирани. CytoDyn, компанията изобретател на медикамента, смята че техният медикамент има потенциал при лечение от болни, тежко засегнати от коронавирус инфекцията. За момента няма разрешение са масово тестване на медикамента при болни от коронавирус.

Механизмът на лечение при болни от коронавирус не е изяснен. Учените смятат, че се се подтиска излива на цитокини при инфекция от коронавирус. Цитокините са имунни клетки, които при голям брой могат да бъдат също толкова увреждащи, както и самата инфекция.

Изобретяването на медикамент, специфичен за коронавирус, е свързано с голям разход на време е средства, които не са налични за момента. Затова наред с новите разработки, учените проверят действието на съществуващи медикаменти в борбата с коронавирус инфекцията.

Проучванията на leronlimab при лечение на ХИВ засега са обещаващи.

Авторски публикации 58

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре