242 заразени с коронавирус за страната. Сливен влезна в коронавирус картата на България.

242 е броят на заразените с коронавирус за страната. Това заяви проф. Мутафчийски на брифинга на оперативния щаб в 17 часа. Регистрираните нови проби от сутрешния брифинг досега са 22. 

За първи път има позитивен тест за коронавирус в Сливен. Останалите нови случаи са 16 за София, 2 нови случая в Благоевград, един в Плевен, 2 в Пловдив. 

Пациентите от “Пирогов” вече не са в критично състояния. Те са стабилизирани, но в тежко състояние, поясни проф. Мутафчийски. Той заяви , че вече случаите на успешно излекувани пациенти за страната са 4. 

Мутафчийски заяви, че още се катерим бавно по кривата на заболеваемостта, благодарение на своевременно взетите рестриктивни мерки за ограничаване на заразата. При добър развой и спазване на правилата би трябвало към края на май да се наблюдава спад на заболеваемостта: “Математическият модел показва, че вървим в правилната посока, въпреки, че откриваме двама от 11 заразени”.

Генералът коментира и поредните въпроси относно бързите тестове: “Когато премине това някога, може да направим проучване колко хора са го преболедували. Според Мутафчийски до 4-5 седмици ще бъде намерен най-вероятно надежден бърз тест. “Иначе е много лесно – 5 млн. теста по 24 лева за цялото население. Сметнете колко струва, а няма никакъв медицински смисъл от това нещо. Ще има смисъл чак на края, когато гледаме кой е изкарал, кой има антитела, кой не. Сега не е време за наука, а за действие”.

Шефът на ВМА коментира и предложените от щаба промени на министъра на здравеопазването за болничните на заразените с коронавирус, както и новия хантавирус в Китай. “Направихме предложение на министъра на здравеопазването да се промени наредбата, в която се определя какви болнични може да издават личните лекари и за тези, които са заразени с коронавирус, но са на домашно лечение, да може да се издава болничен до 28 дни, защото сега могат да издават до 14 дни.14-дневният карантинен срок изтича на доста хора и точно заради това взехме доста бързи мерки, за да им се удължи болничният до 28 дена, защото сме сигурни, че на 14-ия ден няма да са изчистени”.

“Хантавирус в Китай има от средните векове, защото е ендемично заболяване. Ние също го имаме в северозападна България. Това е треска с бъбречен синдром, опасна болест с висока смъртност – около 30%. Имаме Между 5 и 10-12 случая годишно. Не се предава от човек на човек. Предава се чрез гризачи, замърсена храна и вода. Няма никакво значение към сиутацията”

Светлан Кичиков обясни заповедта на здравния министър за забрана на влизане на тежкотоварни превозни средства: „Тази заповед на здравния министър е продиктувана от това, че в момента на границата с Турция имаме затруднена обработка на товарни превозни средства, на изход. Има 1200 камиона, които са в процес на изчакване за преминаване само през пункта „Капитан Андреево“. Може да си представите тази колона от какво е образувана. Отменена е заповедта, защото в този момент се водят разговори между вътрешния министър и министъра на вътрешните работи на Турция”.

Авторски публикации 58

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре