Нови случаи на коронавирус в страната. Общият брой на болните стана 81

Пациентите с коронавирус в страната са вече 81. Има новорегистрирани случаи на пациенти в нови градове от страната, както следва: Ловеч 1 пациент, Перник – 2 новорегистрирани случая, Благоевград – 2. Засега не е получена инфирмация от лабораторията в Стара Загора за броя на проведените изследвания. Така за няколко часа броят на новозаразените набъбна с 14 пациента – от 67 на 81.

“Пробите, които са направени в България, са над 250. За Балканския полуостров голям скок има в Румъния – още 16 случая”, уточни проф. Мутафчийски.

Заболяването се разпространи освен в числово изражение е върху картата на страната. Открити случаи на коронавирус има в Ловеч, Перник и Благоевград. Под наблюдение е поставен и един пациент в Лом.

“Получих уверение, че част от фармацевтите ще опитат да вразумят вербално клиентите, че не нужно и възможно да се купуват големи количества лекарства. Ръководството на фармацевтичния съюз ме увери, че фармацевтите изпълняват съвестно своите задължения”, добави шефът на ВМА.

АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТРАНАТА

“Сред въпросите, които коментирахме, беше рецептурните книжки да се приемат като рецепта. Бих подкрепил това предложение. Едно от интересните предложения беше за електронна рецепта. Имам съмнения, че възрастното население може да се справи с подобна услуга. Третото предложение е фармацевтите да имат възможност за генерично заместване при липса на оригинални продукти. Следващата точка, която обсъждахме, е да се разговаря със здравната каза да се отпускат средства за хронично болните. Зададоха един разумен въпрос – дали колегите им в аптеките могат да се смятат за медици, които се борят на първа линия с коронавируса. Не, не могат. Нашите фармацевти са защитени, те нямат контакт с болни от коронавирус пациенти” каза Мутафчийски.

Авторски публикации 58

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре